Мейнфреймът продължава да движи иновациите

Много пъти анализаторите са предвиждали смъртта на мейнфреймите (големите изчислителни машини), но прогнозите им изглежда са силно преувеличени. Нови изследвания показват, че мейнфреймът е двигател на иновациите в корпоративната инфраструктура.

72% от анкетираните ИТ специалисти в британско проучване на CA Technologies споделят, че мейнфреймът е важна стратегическа част в тяхното настоящо и бъдещо планиране. Около 37% възнамеряват да увеличат инвестициите в софтуер за мейнфрейми в близките 12-18 месеца, съобщава electronista.com.

42% от ИТ специалистите твърдят, че мейнфреймът ще бъде стратегическа платформа при разгръщане на облачните изчисления, а 65% вече имат или планират да въведат мобилно управление на мейнфреймите в близките 18 месеца.

Компаниите от цял свят се опитват бързо да се адаптират към новите модели за облачни изчисления и доставка на бизнес услуги. Мейнфреймът остана стратегическа платформа, която осигурява гъвкавост, мащабируемост и сигурност, необходими за удовлетворяване на новите изисквания и бизнес приоритети, коментира CA Technologies.

В същото време над две трети от анкетираните признават, че са изпитали трудности при наемане на ИТ персонал за мейнфрейми в последните 12-18 месеца. Дефицитът на такива специалисти принуждава организациите да реализират форми на хибридно кросплатформено управление.

Проблемът с недостига на квалифицирани специалисти остава актуален, но той не трябва да се разглежда като причина да не се инвестира в мейнфрейми, коментира Джеймс Говърнър от анализаторската компания RedMonk.

Коментар