YouTube гледа все повече към Европа

Популярната видео услуга YouTube ще предложи 60 нови канала със съдържание, което се създава във Франция, Германия, Великобритания и САЩ, предаде Асошиейтед Прес.

Миналата година Google, собствeникът на YouTube, пусна 100 американски канала, в които участват известни личности и медийни компании. Сега YouTube планира същия ход и за европейския пазар.

Новият проект ще позволи на създателите на съдържание да публикуват материали, които по една или друга причина не са попаднали в телевизията, пояснява Бен МасОуен Уилсън, отговорен за отношенията с партньорите на YouTube в Северна Европа.

Готовност за сътрудничество с YouTube има от страна на холандския създател на риалити съдържание Endemol, който държи правата върху „Големият брат”, от комерсиалното подразделение на BBC – BBC Worldwide, както и от международната продуцентска компания FreemantleMedia.

Не се съобщава колко е склонен да плати YouTube за съдържанието на тези три големи компании. Миналата година видеосайтът похарчи 100 млн. долара за канали в САЩ. Според статистика на YouTube, 25-те най-популярни канала се гледат седмично от над 1 милион души.

Коментар