Бил Гейтс опроверга слух, че се връща в Microsoft

Бил Гейтс не планира да се върне на оперативна работа в Microsoft, каквито слухове се появиха напоследък. Съоснователят на компанията заяви в Абу Даби, че възнамерява да се посвети изцяло на благотворителността, с която се занимава активно и в момента.

„Напуснах Microsoft не за това, че ми е доскучала работата там. Отдавна бях решил за себе си, че светът на благотворителността е мястото, където моят принос ще бъде по-полезен. Затова ще работя в това направление през остатъка от живота си”, казва 56-годишният Гейтс.

Неговото оттегляне от оперативната дейност в Microsoft започна през 2008 г. Бил Гейтс обаче остана председател на борда на директорите и най-голям акционер в компанията с 8,7% дял. В момента начело на Microsoft е Стив Балмър, който притежава 4,4% от акциите на софтуерния гигант.

Напоследък се появиха слухове, че Бил Гейтс ще се върне в управлението на компанията, поради някои неудачи в бизнеса на Microsoft, приписвани на Стив Балмър – например слабите показатели в онлайн дейността и проблемите с европейските регулатори, които костваха намаляване на бонусите на CEO-то.

Коментар