Ключовото сражение е между Google и Apple

Сражението между Google и Apple с техните платформи Android и iOS има определящо значение за ИТ отрасъла, смята Ерик Шмид – бивш CEO на Google, в момента председател на борда на директорите на интернет компанията.

На всеки телефон под управление на iOS се падат четири Android устройства и конкуренцията между двете платформи продължава да се засилва, посочва Шмид в интервю за All Things Digitаl, в което засяга широк спектър от теми, вкл. патентните войни, явлението Facebook и др.

Бъдещето е свързано с мобилността. Тя вече е първи приоритет. Новите компании, например, първо изграждат мобилни приложения, а след това – уеб приложения, защитава своята теза Ерик Шмид.

Патентните спорове влияят негативно на иновациите и ограничават избора, те са бедствие за всички, смята Шмид, посочвайки, че компанията харчи стотици милиони долари в борбата срещу патентните тролове.

Шмид коментира и гафа на Apple с картографската услуга в iOS. Според него, Аpple е разбрала, че да направи такава услуга е много трудно. Шмид смята, че Apple трябва да запази картографската услуга на Google в iOS, просто защото тя е по-добра.

Същевременно, на въпрос коя компания би искал да оглави отново освен Google – Apple, Amazon или Facebook – Шмид посочва Apple, тъй като тя разполага с най-много пари. Според него, само Apple от изброените компании има мащаба, средствата и хората да прави това, което Google се опитва да прави в момента.

Коментар