Близо 70% не плащат за антивирусния софтуер

69% от потребителите предпочитат да не плащат за безопасността на своите данни, според проучване на „О+К Рисърч” по поръчка на „Лаборатория Касперски”. В съвременния свят обаче загубата на информация означава загуба на част от самоличността.

Резултатите сочат, че 95% от настолните компютри и 92% от лаптопите по света са защитени от злонамерен софтуер и други заплахи по един или друг начин. Въпросът е доколко ефективни са тези решения за компютърна сигурност и именно тук се крие проблемът. Според проучването, 69% от потребителите не плащат за антивирусния софтуер, инсталиран на техните компютри.

На пазара има редица безплатни антивирусни програми, но всички те са с твърде ограничена функционалност, посочват авторите на анализа. Същевременно търговските решения представляват комплексни продукти, които включват защитна стена, анти-спам филтри и филтри срещу неправомерно придобиване на информация, както и други инструменти, допълващи основната защита срещу злонамерен софтуер. Именно тези модули, които рядко се наблюдават в безплатните решения, предоставят действителна сигурност по време на редовните потребителски дейности, като например посещаване на уебсайтове, общуване в социалните мрежи и извършване на финансови операции онлайн.

Любопитен факт е, че 22% от интервюираните считат безплатния антивирусен софтуер за плод на социалната отговорност на компаниите за разработка, т.е. те полагат грижи за онези потребители, които по лични или финансови причини не могат да си позволят антивирусна защита. Около 31% от участниците в проучването считат, че безплатният софтуер е вид платформа, която програмистите използват за реклама на своите най-добри търговски продукти.

60% от интервюираните получават пробна версия на антивирусна програма със своя компютър или лаптоп. Близо 13% от тях продължават да използват предварително инсталираното решение след пробния период, докато 30% от потребителите в крайна сметка са преминали към друго решение. Любопитно е да се отбележи, че 2% от интервюираните не са предприели никакви стъпки след края на пробния период и са оставили своя компютър незащитен.

Платените решения превъзхождат безплатните както по отношение на качеството (което се потвърждава от независими изпитвания), така и по отношение на функционалността, се казва в анализа. Нарастващият брой заплахи създава необходимост от надеждна многостепенна защита за най-важните потребителски данни, а това изисква използване на комплексни технологии. 

по темата: „Близо 70% не плащат за антивирусния софтуер”

добавете коментар...

  1. UID0

    За качествен, безплатен антивирусен софтуер – тук:

    http://distrowatch.com/

  2. Ангел

    Не мога да разбера, защо хората крадат.
    Има безплатни Avira Antivir, Ad-Aware Antivirus, AVG Antivirus.
    Като Avira Antivir е винаги в първите 3-8 места по хванати вируси.
    Всеки може да си провери:
    http://www.av-comparatives.org/comparativesreviews/dynamic-tests
    Като "Платените решения превъзхождат безплатните" не е много вярно.

Коментар