VMware разработва у нас компонентите на vCloud

Българският офис на VMware е участвал в разработването на повечето компоненти на най-новата платформа на корпорацията – vCloud Suite. Платформата представлява единна система за контрол и управление на облачни софтуерни системи.

Новият комплект от инструменти за управление на облака беше „липсващото звено“ в шумно рекламираната концепция за софтуерно-дефинирания център за данни, най-новата стратегия на VMware. vCloud Suite бе обявен по време на провелата се тази седмица мега-конференция VMworld Европа, която се състоя в Барселона.

Офисът на VMware у нас е разработвал седем от общо десетте компонента на vCloud Suite, разкри днес Диана Стефанова, управляващ директор за развойните центрове на VMware в България и ЕМЕА. Модулът „Operations management”, който отговаря за анализа и разбирането на тенденциите в софтуерно-дефинирания център за данни, е факт благодарение на българското поделение на компанията; то има принос и за модулите за „оркестрация” на процесите, за възстановяване на данни, за API интерфейсите, за така наречения Automation Center, vSphere, както и за модула, който е главен диригент на цялата система – vCloud Director.

Общо 350 души работят в софийския развоен център на VMware в момента – навръх петата годишнина от стъпването на компанията в България. Офисът е популярен в ИТ бранша с щедрите „социални придобивки“, на които служителите му се радват – кошници с пресни плодове всеки ден във всяка стая, фрешове, център за почивка и развлечение, джаги, барбекю и др. – но не това е нещото, с което се гордеят във фирмата. Високата квалификация на работещите в компанията е причината за гордостта на мениджмънта.

„Нашият офис се утвърждава като централен за Европа, посочи Стефанова. „Ние спомагаме не само за развитието на продуктите, но и за реализацията им на EMEA пазара“. Българското поделение е най-големият развоен център на VMware в Европа, добави Стефанова. Фокусът на отдела е в системите за управление и автоматизация на виртуализирани и облачни системи.

За петте години присъствие на VMware у нас екипът се е удвоил, отчетоха от фирмата. Това прави средно по 20% растеж на година. Липсата на кадри в сектора не притеснява ръководството: въпросният темп на разрастване позволява да се подбират наистина квалифицирани и работливи хора.

„По време на конференцията ни в Барселона ние анонсирахме много нови продукти. Повечето от тях са разработени благодарение на българския ни офис, посочи и Пат Гелсингер, новият главен изпълнителен директор на VMware, като встъпи в длъжност от 1 септември. Месец след поемането на ръководния пост той дойде у нас по повод петгодишнината на ключовото звено.

„Нашето подразделение тук се разраства бързо. Имаме много талантливи хора, с много голям инженерен калибър и отдаденост към работата, която изцяло се вписва в корпоративната култура на VMware“, заяви Гелсингер.

„Ние разглеждаме облачните технологии като революционни и VMware заема централна позиция в този пробив в света на ИТ“, посочи още CEO-то.Технологията на облака е разтърсваща: тя размества слоевете в ИТ индустрията и променя всичко – налице е нов начин на изграждане на инфраструктурите, нов начин на ползването на данни, нов начин за достъп до ИТ ресурсите. Ние успешно осигурихме технологията за виртуализация на центровете за данни, което позволява бързо създаване на нови изчислителни „способности“. Но сега трябва да осигурим същото ниво на ефективност и за другите функции на центъра за данни – за мрежовите услуги, за сигурността, за системите за съхранение на данни“. Така Гелсингер обясни нуждата от vCloud Suite.

Иначе казано, в съвременния център за данни не само работата на процесорните ресурси е виртуализирана и дирижирана от интелигентен софтуер, но също така и мрежовите дейности, защитата, масивите за съхранение. Vcloud, обявен тази седмица, е именно този софтуер, който осигурява цялостния виртуализиран център за работа с данни. „Това е новата визия за ИТ инфраструктурата – дефиниран от софтуера изчислителен център“, добави Гелсингер.

Коментар