54% ръст на HD каналите в Европа

Броят на телевизионните канали с висока резолюция (HD) в Европа се е увеличил с 54% през последната година, по данни на Mavise -електронната база на ТВ компаниите в ЕС.

 

Към края на 2009 г. в страните от ЕС и кандидат-членките е имало 274 HD канала. След две години броят им е нараснал до 612, а към края на септември 2012 г. каналите с висока резолюция са наброявали 941.

Най-активни в HD излъчването са спортните и кино каналите, като първите са безусловен лидер с голяма преднина спрямо останалите. Значително по-слабо е застъпен HD форматът в документалните и развлекателните канали.

Великобритания, Франция, Германия и Швеция са водещи страни в разпространението на HD съдържание. На Острова се произвеждат европейските версии на ТВ канали като Discovery и National Geographic, които активно се развиват в HD формат. Друг популярен канал в HD фомат на различни европейски езици е Eurosport, базиран във Франция.

Швеция разпространява широко международните версии на Viasat, които активно се пускат в HD. Спътниковите платформи за директно излъчване са важен инструмент за разпространение на HD сигнал.

Коментар