Феликс Баумгартнер успя!

Феликс Баумгартнер счупи звуковата бариера в свободно падане от височина 39 км. В грандиозен експеримент Баумагартнер разви скорост от над 1342 км/ч, летейки в стратосферата. Очаква се официално потвърждение, че австриецът е превишил скоростта на звука.

Изкачването до границата на Космоса продължи около 2 часа и половина с помощта на капсула и балон от хелий. „Свръхзвуковият” Баумгартнер бе облечен в напълно херметизиран костюм.

Първоначалните планове предвиждаха скокът да се осъществи от височина 36,5 км, но балонът се издигна до близо 40 км, след което се стабилизира на 1-2 км по-ниско.

По команди от контролния център, Баумгартнер извърши необходимите операции за излизане от капсулата. След автоматично отваряне на люка, Феликс излезе на стъпалото на апарата, даде знак за готовност и скочи към Земята.

Свободното падане продължи около 4 минути и 22 секунди. Баумгартнер се приземи успешно в пустинята на Ню Мексико и изпълни мисията на живота си – да скочи от ръба на Космоса, развивайки свръхзвукова скорост. Мисията на австриеца бе предавана директно по телевизия Bulgaria On Air.

Коментари по темата: „Феликс Баумгартнер успя!”

добавете коментар...

  1. :)))))))))

    Да! И аз по БоА го гледах. Само те и вие сте читави медии, другите, изобщо не го отразиха.

Коментар