Amazon преговаря за Texas Instruments

Най-големият онлайн търговец Amazon разглежда възможността да придобие бизнеса с мобилни процесори на Texas Instruments, съобщи Ройтерс. Евентуална сделка ще превърне Amazon в пряк конкурент на Apple и Samsung, които сами разработват чипове за своите устройства.

 

Предполага се, че сделката може да достигне няколко милиарда долара. Чрез поглъщането Amazon би снижила цената на своите таблети Kindle Fire, които използват процесори OMAP, а Texas Instruments, от своя страна, ще може да се конкурира по-успешно с Qualcomm, Intel и Nvidia.

Наскоро TI обяви, че ще остави на заден план разработката на мобилни процесори, тъй като на пазара има много по-силен играч в лицено на Qualcomm, а компании като Samsung и Apple – основни доставчици на смартфони и таблети – сами си разработват процесорите.

Сделка с Amazon може да ревизира тези планове на компанията. Възниква и една въпросителна – какво ще стане с партньорството на TI и Barnes & Noble, която е основен конкурент на Amazon. От Texas Instruments все още няма официална информация за сделка с Amazon.

Коментар