МСП сегментът в Европа е на кръстопът

Малките и средните предприятия (МСП) в Европа продължават да се борят за своето възстановяване. Досега усилията им успяха да доведат до растеж без разкриване на нови работни места, сочат резултатите от доклад на Европейската комисия, огласен в първия ден на Европейска седмица на МСП.

Въпреки трудната обстановка МСП – гръбнакът на европейската икономика, отстояват своето. Делът им е над 98% от всички предприятия или около 20,7 милиона предприятия и над 87 милиона служители. Преобладаващата част от МСП, а именно 92,2%, са микропредприятия с по-малко от десет служители. Изчислено е, че МСП представляват 67% от общия процент на заетост и 58% от брутната добавена стойност.

Показателите на МСП се различават значително в отделните държави членки. МСП в Австрия и Германия се представят особено добре. Те са единствените, успели да превишат стойностите за брутната добавена стойност (БДС) и заетостта от преди кризата през 2008 г. В повечето държави членки обаче МСП досега не са възстановили равнището на показателите си от преди кризата.

Добрата новина е, че според наличните данни все повече държави членки вече са съумели да преодолеят най-трудното, като техните МСП отново са започнали да наемат персонал и да разширяват дейността си.

Досега МСП напълно са се възстановили само в няколко страни. Не е за пренебрегване фактът, че по-добре се справят МСП в икономики, които са силни в областта на високотехнологичното и среднотехнологичното производство и на услугите, изискващи задълбоченото владеене на определени познания. В повечето държави членки достъпът на МСП до финанси е все по-труден през последните месеци, като значителен брой от тях не са получили искания заем от банка.

Предприятията в т. нар. „високотехнологична промишленост” и в областта на „услугите, изискващи задълбоченото владеене на определени познания” имат особено добри резултати по отношение на производителността и заетостта. В т.нар. високотехнологично производство (ВТП) в ЕС има около 46 000 МСП, а над 4,3 милиона МСП предлагат услуги, изискващи задълбоченото владеене на определени познания. Тук попадат МСП, произвеждащи фармацевтични продукти и електроника или предлагащи юридически и счетоводни услуги, както и предприятията, извършващи научноизследователска и развойна или творческа дейност. Всички те представляват над една пета (21,1%) от общия брой МСП в ЕС.

В доклада се изтъква, че създаването на повече такива предприятия следва да бъде част от всяка стратегия за растеж и се предлагат подходящи мерки, които да залегнат в политиката в областта.

Броят на мерките в националните политики в подкрепа на МСП нараства постепенно през последните години, като през 2011 г. са взети 38% повече мерки, отколкото през 2010 г. Специално внимание е обърнато на въпроси като: насърчаване на предприемаческия дух, усъвършенстванео на уменията и стимулиране на иновациите в МСП (16%), подобряване на достъпа до финансиране (15%).

Прилагането на мерките в подкрепа на МСП обаче все още е неравномерно, като някои мерки все още са пренебрегнати в значителен брой страни, например предоставянето на втори шанс на предприемачи, които вече са се провалили веднъж, или отразяване на особеностите на малкия бизнес при изготвяне на законодателни проекти.

През ноември ще стане факт най-амбициозният план за действие за насърчаване на предприемачеството, който Европа някога е виждала, заяви комисарят по въпросите на промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни. Комисията в сътрудничество с държавите членки работи по множество текущи и предстоящи инициативи за подпомагане на МСП. Планът за действие за предприемачеството – поредица от конкретни действия, насочени към подкрепа за предприемачеството в ЕС – също ще бъде представен към края на годината. Той ще допълни т.нар. Small Business Act за Европа (законодателен акт за малкия бизнес в Европа), чийто двигател е мрежа от национални представители на МСП.

Коментар