Облачните услуги изпреварват прогнозите

Потребителите внедряват облачни услуги за съхранение на данни по-бързо от очакванията. По данни на анализаторската компания IHS iSuppli, през юни 2012 г. броят на абонатите на подобни онлайн услуги по целия свят е превишил 375 милиона.

iSuppli прогнозира, че към края на 2012 г. ще има 500 милиона потребители на облачни услуги за съхранение. През първите 6 месеца на годината са достигнати 75% от планирания брой потребители.

По данни на компанията, през миналата годината е имало около 150 милиона броя абонати на облачни услуги за съхранение, т.е. за първите 6 месеца на 2012 г. се наблюдава увеличение с 225 милиона.

iSuppli прогнозира, че до края на 2013 г. броят на потребителите на клауд услуги за съхранение ще достигне 625 милиона и ще се удвои в следващите четири години. Към 2017 години около 1,3 милиарда души ще ползват подобни услуги.

Мобилният широколентов достъп до интернет става почти повсеместен, а облачните системи променят правилата на играта и носят ползи както за потребителите, така и за доставчиците на тези услуги. На първите облачните услуги позволяват да съхраняват данни, да ги управляват и да придобиват различно съдържание, например музика, е-книги, снимки и видео. За ИТ компаниите – те са още един източник на доходи, коментира iSuppli.

Коментар