Foxconn използвала детски труд

В един от китайските заводи на Foxconn, най-големия контрактен производител на ИТ продукти в света, са работили деца на възраст под 14 години, призна компанията след собствено разследване. Това е нарушeние на закона в Китай, който забранява експлоатиране на деца под 16 години, предаде CNET.

Вътрешната политика на Foxconn също забранявала подобни трудови отношения, поясняват от компанията. Всички деца под 16 г. са били освободени от завода и изпратени да учат, твърди представител на тайванския производител. От Foxconn не съобщават как децата са попаднали на работа в завода, но обещават разследване, което да изясни напълно случая.

Изявлението на Foxconn идва часове след като China Labor Watch съобщи, че предприятието използва детски труд. Активистите на организацията заявиха, че имат неопровержими доказателства за нарушението.

По-рано тази година Fair Labor Association – организация, наета от Apple да проучи условията на труд във Foxconn – съобщи, что препоръките й за възрастта на работниците се изпълняват с изпреварващ график от производителя.

В заводите на Foxconn работят около 1,2 милиона души. Компанията от Тайван е най-големият контрактен партньор на Apple и един от най-големите работодатели на китайския пазар.

Коментар