Panasonic взе кредит от $7,6 милиарда

Японският електронен гигант Panasonic получи кредит в размер на $7,6 милиарда от няколко банки и финансовата група Sumitomo Mitsui, третата по големина кредитна институция в страната. Сделката ще позволи на компанията да избегне набирането на средства чрез пускане на облигации и акции, за да си осигури финансиране за покриване на текущи задължения.

В условията на криза в Еврозоната и нестабилност на световната икономика, ръководството на Panasonic е решило да прибегне до пряк заем, отбелязва Ройтерс.

Sumitomo Mitsui Financial Group ще даде на Panasonic кредит в размер на 350 млрд. йени (около 4,44 млрд. долара), Mitsubishi UFJ Financial Group ще осигури още 200 млрд. йени ($2,54 млрд.), а Resona Holding – 50 млрд. йени ($634,84 млн.). В кредитирането участват и няколко банки, имената на които не се съобщават.

По-рано един от основните конкуренти на Panasonic в Япония – компанията Sharp – получи кредит от същата Mizuho Financial Group в размер на 4,6 млрд. долара. С получените средства компанията ще изплати краткосрочни дългови задължения.

Повечето японски производители на потребителската електроника и битова техника са в затруднено положение, изпитвайки сериозен натиск от корейските гиганти Samsung и LG.

Междувременно, в интернет се появиха слухове, че Panasonic може да напусне пазара на телевизори. Според бизнес изданието Diamond Online, компаията ще концентрира усилията си в производството на течнокристални дисплеи за мобилни устройства, в частност за Apple.

Коментар