ЕК започна консултация за пазарите на е-съобщения

Европейската комисия започна обществена консултация за актуализиране на настоящия списък на релевантните пазари на едро и дребно на електронни съобщения. Тези пазари включват достъпа на дребно до обществената телефонна мрежа и широколентовия достъп на едро.

Прегледът ще отчете основните пазарни и технологични изменения, като например базираните в интернет приложения и услуги, сближаването между различните видове мрежи и услуги и разработването на свръхбързи мрежи и услуги в интернет.

Въз основа на резултатите от консултацията Комисията ще преразгледа сега действащата Препоръка относно релевантните пазари, която бе актуализирана за последен път през 2007 г. Комисията приканва заинтересованите страни да се включат в консултацията до 8 януари 2013 г.

Регламентирането трябва да бъде съсредоточено само върху трайните структурни проблеми в областта на конкуренцията и улесняването на инвестициите, коментира комисарят по цифровите технологии Нели Крус.

Целта на въпросника е набелязване на по-важните тенденции в областта и консултиране със заинтересованите страни относно преразглеждането на настоящия списък на релевантните пазари и техния обхват, както и относно пазарите, които да бъдат евентуално добавени към списъка.

Въз основа на резултатите и след консултация с Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (ОЕРЕС) и с Комитета по електронни съобщения (консултативен комитет, съставен от представители на държавите членки), Комисията ще приеме преразгледана препоръка.

Националните регулаторни органи трябва да извършват редовен преглед на националните пазари и да уведомяват Комисията в рамките на т.нар. „процедура по член 7”. Тя представлява механизъм за консултация и уведомяване, който изисква от националните регулаторни органи в областта на електронните съобщения да информират предварително Комисията и регулаторните органи в областта на електронните съобщения в другите държави — членки на ЕС за мерките, които те планират да въведат за решаване на пазарни проблеми. От 2003 г. насам Комисията е разгледала повече от 1300 такива уведомления.

Коментари по темата: „ЕК започна консултация за пазарите на е-съобщения”

добавете коментар...

  1. Марин

    Само да вметна, че визитата на г-жа Нели Крус в България ни отвори много врати за бъдещи иновации и трябва да се възползваме от тази възможност!

Коментар