Технология улеснява банкирането в развиващите се страни

 
 
Изследователи от Xerox разработиха технология за банки, която намалява разходите на вече съществуващите клонове, дори на тези, разположени в най-отдалечените точки на страната, и автоматизира най-необходимите банкови услуги към частни лица, като откриване на банкова сметка или кандидатстване за кредит. Това ще улесни значително управлението на финансите за потребителите в Индия и други развиващи се пазари, които са изправени пред нарастващото търсене на най-разпространените банкови услуги, твърдят от компанията.

Обслужването на 1,2-милиардно многоезично население, разпръснато на повече от 1,2 милиарда квадратни мили, е истинско предизвикателство. Иновативният подход на Xerox намалява обработването на документите, опашките по гишетата и други неудобства.

Решението може да се приложи и в най-отдалечените точки на света. То автоматизира основни банкови задачи, като свързва стандартизираните банкови бек-офис операции с най-честите потребителски операции, което прави икономически изгодно за банките интегрирането на системата и в провинциални клонове.

Технологията е разработена чрез етнографски проучвания, касаещи проблемите на финансовото обслужване в банкови клонове в отдалечени райони. Първоначално Xerox ще стартира технологията с павилиони в някои от водещите банки в Индия.

Вградени възможности на банковото решение

• Автоматично потвърждаване на целостта и верността на ръчно попълнените хартиени формуляри;

• Извличане на информацията от формулярите, без необходимост от превод;

• Технология за сигурност, която преодолява забавяния и грешки при преноса на данни през използваните в отдалечените райони сателитни мрежи.

Решението стъпва на способността на мултифункционалните устройства на компанията не просто да сканират ръчно попълнени формуляри, но също така да обработват сканираното съдържание. По този начин банката намалява процесите, свързани с разглеждане на хартиени документи.

Влизайки в павилиона, бъдещите клиенти на банката ще въвеждат ключова информация, с възможност да избират между няколко езика. Системата автоматично проверява и потвърждава данните и пренася коректната информация в база данни.

Коментар