“Икономедиа” пусна Web 2.0 портал за новини

Стартира radar.bg  – портал от нов тип, разработен с уникална за България технология, съобщиха днес създателите на проекта от Икономедиа и софтуерната фирма Etaligent. Порталът индексира над 250 български интернет източници и предлага бърз достъп до новини на родния език, като ги подрежда, категоризира и може да ги показва в зависимост от интересите на конкретния потребител.
Освен специално разработения софтуер, radar.bg  използва и иновационната технология web 2.0.
„Интернет потребителите ще могат да се възползват от качествено нова идеология за ползване на необятната информация в глобалната мрежа”, обясни Сокол Соколов, създател на проекта за Радар. „За първи път в уеб се появява услуга, създадена специално за кирилица на базата на научни разработки, съществуващи единствено за най-обработвания в света английски език”, добави той.
Всеки елемент в radar.bg може да се променя и настройва, а модулите в сайта да бъдат позиционирани и подредени. Читателят сам оформя представянето на дадена тема визуално със смяна на цвета или включване на изображения и подзаглавия към новините, промяна на броя на заглавията, които се извеждат на екрана и др. Възможно е създаване на неограничен брой подстраници, включващи различни модули на различни теми. Те се запазват автоматично на компютъра, на който са създадени.
Проектът е разработван в продължение на 5 месеца, като в последния бета-версията на сайта е тествана от избрана група от около 300 потребители. Обратната връзка от тях е използвана за подобряване на услугите и отстраняване на бъгове.
radar.bg ще остане в бета вариант още две седмици, за да бъде тестван от много по-широка група потребители и да бъдат добавени всички инструменти, планирани за първия етап.
„Radar.bg е сайт, в който вие определяте кои теми и новини са важни за вас”,  каза Ана Томова, мениджър на стартиращия проект. „Можете да създавате собствени страници и да ги подреждате. Индексирането става по теми и по ключови думи и няма опасност да прочетете една новина 10 пъти, тъй като технологията на сайта отсява само собствените новини от източниците”, уточни тя.
radar.bg може да събира информация от произволни по тип и тематика интернет сайтове. Не е необходимо сайтовете да отговарят на предварителни условия или да предлагат RSS файл за извличане на заглавията. Порталът ползва за източници и всички сайтове, до които достигат уеб търсачките.
„Това прави услугата значително поуниверсална в сравнение с уеб версиите на RSS-четци като Google reader,например, които се размножават напоследък”, добави Ана Томова. „Въпреки че предлага търсене в огромен брой източници, екипът на Радар не се  заблуждава, че е включил всичко, което може да бъде интересно. Затова порталът предоставя възможност на потребителя сам да добави източник на информация.
На няколко етапа до края на 2007 ще бъдат добавяни още инструменти за персонализация в radar.bg, уточниха създателите на проекта.

Коментар