Джеф Безос призова за край на патентните войни

Джеф Безос, шефът на най-големия онлайн търговец Amazon, призова правителствата да сложат край на патентните войни, които разтърсват сектора на смартфоните и таблетите.

В интервю за Metro бизнесменът предупреждава, че сегашната патентна култура застрашава иновациите и обществото като цяло. Безос иска от правителствата да преразгледат патентната система и да помислят за нови закони.

„Патентите са призвани да способстват иновациите, а ние живеем  в свят, където те могат да задушат иновациите. Не мисля, че подобни противопоставяния са здравословни за обществото”, казва Безос.

Най-голямо внимание привличат съдебните битки между Apple и Samsung. Двете компании претендират за права върху технологии, използвани в продуктите на конкурента. Резултатите от патентната война са нееднозначни.

Amazon, от своя страна, е водещ доставчик на четци на е-книги, а отскоро компанията се намеси сериозно и на пазара на таблети с Android устройствата Kindle Fire. „Аз харесвам технологиите, изобретенията и бързите промени. Настоящото време е истински златен век за безжичните устройства и мобилната електроника”, посочва Безос.

Виждането, че патентите вредят на иновациите, се застъпва и от Google. По-рано тази година директорът по публична политика на компанията Пабло Чавес заяви, че патентите трябва да стимулират иновациите, а не да ги задушават. Според него, патентните войни вредят на потребителите.

Коментар