Заплахите за Android нарастват тревожно

Броят на зловредните програми за устройства с Android се увеличават с тревожно бързи темпове, предупредиха експерти от компанията за сигурност Trend Micro. Ако през юни 2012 г. е имало 30 хиляди зловредни и потенциално опасни Android приложения, то в края на третото тримесечие (септември) броят им вече е 175 хиляди, което е ръст от 483%.

Според експертите, най-разпространени в момента са зловредните програми, маскирани като официални Android приложения. Някои от тях крадат конфиденциална информация – например банкови данни, а други позволяват на кибер престъпниците да получат контрол над устройствата. Има и програми, които изпращат SMS-и към платени номера, в резултат на което се трупат огромни сметки.

Trend Micro отбелязва и бързото разпространение на агресивен рекламен софтуер – разновидност на зловредните програми, която извежда на екрана рекламни съобщения, без съгласието на потребителя, и зарежда сайтове с рекламираните продукти. Такива приложения могат също да събират информация за потребителя.

Колосалният ръст на Android заплахите не е изненада. Android е доминиращата мобилна платформа и знаейки това, киберпрестъпниците изобретяват нови и нови начини за извличане на печалби с помощта на зловреден софтуер, коментира Trend Micro.

Коментари по темата: „Заплахите за Android нарастват тревожно”

добавете коментар...

  1. мхм

    Айде стига глупости на тая аматьорска компания! И спрете да пишете поръчкови статии в полза на епъл, смешници!

Коментар