HP обмисля да предлага РС-та с фабрично инсталиран Linux

Hewlett-Packard приключва в момента сделки за хиляди десктоп РС с операционна система Linux. Това навежда компанията на идеята вече да предлага компютри с фабрично инсталиран Linux, писа crn.com, позовавайки се на изказване Дъг Смол, директор по Linux маркетинг в HP.
Въпреки че в момента производителят не оферира масово лаптопи и десктопи с предварително зареден Linux, част от нейните машини са сертифицирани за работа с Novell SUSE Linux Enterprise Desktop 10 (SLED 10) и Red Hat Linux. Базираният в Пало Алто, Калифорния, ИТ гигант доставя също PC с Linux в някои сделки с големи корпоративни клиенти.
В предишни години HP продаваше PC с предварително инсталиран Linux, но търсенето от пазара не беше достатъчно за разширяване на инициативата. Сега HP планира някои подобрения в своята програма за каналите на продажби, които би трябвало да улеснят предлагането на Linux решения.
Друг вендор в топ 5, Lenovo, също сертифицира някои от своите системи за SLED 10, а същото обещава да направи и Dell. Само дни след като пусна он-лайн допитване до потребителите по въпроса, десетки хиляди написаха, че искат от Dell да продава PC-та с предварително инсталиран Linux.

Коментар