София Тех Парк ще се строи на “4-и километър”

Имоти в столицата са апортирани в капитала на „София Тех Парк” ЕАД. Те са отнети от Министерството на отбраната поради отпаднала нужда, а статутът им е  променен от публична в частна държавна собственост, съобщи вчера правителственият пресцентър.

Теренът е с обща площ от около 300 дка и се намира на бул. „Цариградско шосе”, 4-и километър. В него ще започне изграждането на първия научно-технологичен парк в страната.

Целта на „София Тех Парк” е създаване на екосистема за подкрепа и развитие на иновациите и високите технологии в сферата на ИКТ, природните науки и зелената енергия. „Паркът" ще подпомага създаването на партньорства и инициирането на съвместни проекти между бизнеса и науката.

„София Тех Парк” ще предостави платформа за развитие на водещи иновативни компании, инкубатор за стимулиране създаването на нови предприятия в приоритетните области, обучителни програми, лабораторно оборудване в подкрепа на приложни изследвания от страна на бизнеса и научните среди, интерактивна среда за среща на децата с постиженията на науката и високите технологии и др.

Проектът е финансово обезпечен с 50 млн. евро по оперативна програма „Конкурентноспособност“. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще създаде фирма, която е бенефициент на средствата по оперативната програма, за да започне финансирането.

Очаква се още тази година да бъдат осигурени стратегически партньори и да започне обучението на специалисти. В края на 2015 г. трябва да са завършени офисите, технологичният център и музеят на технологиите, който ще носи името на Джон Атанасов, информира по-рано президентът Росен Плевнелиев.

Коментар