Windows 8 излиза на пазарите по целия свят

Windows 8 излиза в продажба по целия свят от утре. Цената за ъпгрейд до новата операционна система е $39,95 (60 лв. у нас), съобщи Microsoft на днешната пресконференция в Ню Йорк.

“Това е най-добрата версия на Windows създавана някога”, каза шефът на направлението Microsoft Windows – Стивън Синофски. Новата ОС е преминала 1,24 милиарда часа изпитания в 190 страни по света.

И предишни версии на Windows са изтъквани като най-добрите досега, но Windows 8 е много по-голям залог за Microsoft. В момента над един милиард души използват Windows, но версия 8 ще изисква известна преквалификация на потребителите за работа с новия тъч интерфейс.

“Windows 8 разбива представите за това какво е компютър”, каза главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър, визирайки таблета Surface и хибридите от други производители, които работят под управление на новата ОС.

Microsoft се надява да продължи успеха на Windows 7 сред бизнеса с новата версия Windows 8. Досега компанията е продала 670 милиона лиценза за Windows 7 от дебюта на системата преди три години, което предполага огромен потенциал за ъпгрейд до версия 8.

“Повече от половината от предприятията използват Windows 7”, заяви Синофски. Над 1000 модела компютри вече са сертифицирани за работа с Windows 8, допълни той.

Анализаторите прогнозират продажби на около 400 милиона РС-та през следващата година, повечето от които с Windows 8. Това, заедно с ъпгрейдите от Windows 7, ще позволи на Microsoft бързо да достигне висок обем продажби на Windows 8.

Потребителите обаче ще възприемат по-бавно новия интерфейс, тъй като той е радикално различен от това, което са използвали в продължение на почти две десетилетия.

Windows 8 не е само средство за запазване на господството на Microsoft в света на бизнес компютрите. С версия 8 компанията ще се изправи срещу Apple и Google на пазара за мобилни устройства.

Така например, новият Windows Store има повече приложения, отколкото който и да е друг магазин за приложения при откриването му, заяви Синофски. Но макар и това да е вярно, засега Microsoft има по-малко от 10 хиляди приложения в Windows Store, докато Google и Apple разполагат с по над 700 000 приложения за техните платформи.

Разнообразие от устройства ще работят с Windows 8, вкл. настолни компютри, лаптопи, таблети и хибриди. Microsoft ще покаже мускули на пазара за таблети със собствените устройства Surface, които излизат на пазара от утре. Потребителите могат да ползват сензорния интерфейс с таблети, тъч-базирани лаптопи, хибриди и компютри „всичко в едно”, подчерта Балмър.

На нашия пазар вече са достъпни персонални комютри с новата операционна система. Acer и Samsung са две от компаниите, които предлагат оптимизирани за Windows 8 модели. Ето какво коментираха техните мениджъри за България.

“Вярвам, че Windows 8 ще даде нови възможности на хората да използват информационните технологии. Ще разшири кръга на потребителите. Затова се постарахме да сме първи на българския пазар с най-широката гама от модели в търговската мрежа”, заяви Данаил Вълков, мениджър на Acer за България.

„Samsung e първата компания, която предлага пълна гама устройства, специално оптимизирани за Windows 8. Microsoft е наш съмишленик в идеята да осигурим най-доброто смарт изживяване. Нашият богат опит в дизайна и технологиите в комбинация с интуитивните функции на Windows 8 предлагат на потребителите устройство, което ще им помогне да бъдат продуктивни в работата си или с което да се забавляват у дома”, коментира Шакир Ахмедов, мениджър на ИТ дивизията в българския клон на Samsung Electronics.

Коментари по темата: „Windows 8 излиза на пазарите по целия свят”

добавете коментар...

  1. Enna

    Глупости. Старт менюто не ми липсва изобщо! От известно време ползвам Windows 8 и мога да кажа, че е мега як.

  2. Usera

    Време е вече да се пробва и да се използва нещо различно от това на Microsoft :=P

  3. адс

    ще ми се Гейтс да се върне… тоя палячо Балмър хич не го бива…
    колкото до ОС-а… веднага щом го крекнат ще се пробва 😀
    може да е зле, а може и да е много зле… времето ще покаже

  4. zapoznat

    За настолните компютри новия интерфейс е отврат и напълно неприложим…
    А премахването на Start Menu е направо върхът…
    Наистина в Microsoft има неписан закон – операционните им системи излизат – една зле направена – една добра…

Коментар