Surface вече е тук – и таблет, и лаптоп

Microsoft навлиза на пазара за таблети със собствено устройство

Microsoft навлиза на пазара за таблети със собствено устройство

Едновременно с Windows 8 днес Microsoft пусна в продажба и дългоочаквания таблет Surface. Устройството дебютира на ключово в историята на компанията събитие в Ню Йорк.

Много се спекулира за това как ще се справи Surface на пазара за таблети, особено срещу епълския iPad. Визията на Microsoft за устройството обаче отива отвъд традиционния пазар на таблети.

Според компанията, потребителите ще искат да използват клавиатурата за Surface, за да създават документи, да анотират снимки и др. Ако устройството е успешно, то ще наложи нова категория, която ще заеме място между таблет и ноутбук.

От една страна, Surface е таблет за сърфиране в интернет и гледане на видео. От друга, може да се ползва като ноутбук с клавиатура, но потребителите няма да могат да пуснат на него най-старите Windows приложения.

“Това не е просто таблет, това е най-добрият таблет, който някога съм използвал. Това не е просто лаптоп, това е най-добрият лаптоп, който някога съм използвал”, така Стивън Синофски – шеф на направлението Windows в Microsoft – описа новото устройство.

Surface е нещо средно между таблет и лаптоп, една различна визия за компютърно устройство от тази, която предлага Apple, коментира анализаторът на Gartner Майкъл Гартенберг. “Surface е нова категория устройство, това е визията на Microsoft за еволюцията на компютъра”.

Surface е сериозно предизвикателство за Microsoft. Компанията трябва да обясни на потребителите защо това устройство е по-добро от iPad, от който Apple вече e продала 100 милиона броя. “Сега Microsoft трябва да обясни защо различното е по-добро”, допълни Гартенберг.

Панос Панай, генерален мениджър на екипа за Surface, наблегна на това как клавиатурата Touch Cover пасва на устройството. “Искаме да се уверим, че когато купувате Surface, разбирате колко „премиум” е той”, каза Панай.

Surface има 10,6-инчов екран, разчита на 1,3GHz Nvidia Tegra 3 CPU и се предлата във варианти с 32GB и 64GB флаш памет. Налични са още 2 GB RAM и слот за microSD карти с капацитет до 128GB. Устройството поддържа 802.11 a/b/g/n Wi-Fi и Bluetooth 4, има жироскоп, акселерометър и вграден компас, но не и GPS.

Windows RT версията на Surface ще бъде достъпна за предварителни поръчки от утре, 26 октомври през сайта Surface.com. Магазините на Microsoft също започват продажби на таблета. В началото на следващата година ще излезе и модел Surface Pro с Windows 8.

Моделът с 32 GB памет струва $499, а опцията Touch Cover клавиатура добавя 100 долара към цената. Версията с 64GB и Touch Cover струва $699. Самостоятелно Touch Cover се продава за $120, а по-тактилен вариант на клавиатурата струва $130.

Коментари по темата: „Surface вече е тук – и таблет, и лаптоп”

добавете коментар...

  1. Спасов

    Невероятно хубав е, но е много скъп за джоба на бедняци като нас българите. Ако имах средствата веднага бих си го купил

Коментар