Формира се нов сървърен алианс

Компаниите ARM, Red Hat и Applied Micro Circuits обявиха партньорство за създаване на 64-битова сървърна платформа. Целта е значително намаляване на общата стойност на притежание (TCO) на облачните инфраструктури, центровете за обработка на данни и сървърите на предприятията, съобщи британският холдинг ARM, който доминира в процесорите за смартфони и таблети.

Един от продуктите на алианса е AppliedMicro X-Gene с архитектура ARMv8, проектиран специално за облачни и корпоративни сървъри. Решението се характеризира с безпрецедентно ниско ниво на енергийна консумация и с високи производителност и степен на интеграция.

Red Hat е основен доставчик на корпоративни решения с отворен код. Компанията налага нова версия на операционната система Fedora с поддръжка на 64-битова архитектура ARMv8, известна още като AArch64. Очаква се версия Fedora 19 да излезе заедно с хардуерната платформа.

Демонстрация на X-Gene под управление на Fedora Linux е планирана за 1 ноември, когато ще се проведе конференцията 2012 ARM Techcon, организирана от ARM и AppliedMicro.

Коментар