Учени ускоряват многократно Wi-Fi

Международен екип от учени разработи технология, която позволява съществено увеличение на скоростта на безжичната връзка, без да се правят модификации в мрежовото оборудване. Повишаването на скоростта се постига изключително чрез софтуерни методи.

Новият алгоритъм, дело на учени от Масачузетския технологичен институт, Калифорнийския технологичен институт, Харвардския университет, университета Порто и Мюнхенския технически университет, избавя мрежите от проблема на повторното изпращане на пакети данни, което оказва съществено влияние върху скоростта.

Благодарение на новата технология, въобще не се налага повторно изпращане на пакети. Освен това се обединяват ресурсите на мрежи Wi-Fi и LTE вместо да се използват поотделно.

Разработката използва принципно нов начин за изпращане на пакети данни. Вместо пакети се изпращат алгебрични уравнения, които описват серия от пакети, съобщи technologyreview.com. По такъв начин, ако в общия поток липсва някой пакет, мрежовите устройства не изискват неговото повторно изпращане, а решават уравнението и самостоятелно възстановяват липсващия участък информация.

Използваните линейни уравнения са пределно прости, така че натоварването на процесорите на компютрите или телефоните е незначително.

Новият способ за безжично предаване на данни е изключително ефективен. При тестовете с Wi-Fi инженерите на MIT са установили, че средно се губят около 2% данни. При стандартна ширина на канала 1 Mbps, новият алгоритъм увеличава скоростта до 16 Мбит/с. А когато загубите възлизат на 5% от общия брой пакети, е възможно увеличаване на скоростта от 0,5 Mbps до 13,5 Mbps.

В момента няколко компании лицензират технологията, макар че тя все още е на етап разработка. Ако и в реална употреба бъдат постигнати скоростите от лабораторни изпитания, това ще бъде много сериозен пробив в безжичното предаване на данни.

Коментари по темата: „Учени ускоряват многократно Wi-Fi”

добавете коментар...

 1. Todor

  GDL разбрахме какво са искали да избегнат и са го постигнали, както каза Драгомир, най-вероятно с пренаписване, подобряване на CRC-32. http://en.wikipedia.org/wiki/Cyclic_redundancy_check

 2. GDL

  @драгомир
  Посочените алгоритми за корекция на грешни изискват повторно изпращане на повредените пакети. Именно това се избягва с разглеждания метод.

 3. Драгомир

  [quote]Разработката използва принципно нов начин за изпращане на пакети данни. Заедно със самите данни се изпращат алгебрични уравнения, които описват данните. По такъв начин, ако в общия поток липсва някой пакет, мрежовите устройства не изискват неговото повторно изпращане, а решават уравнението и самостоятелно възстановяват липсващия участък информация.[/quote]
  Този принципно "нов метод" се нарича шумозащитно кодиране и се разработва в математиката от поне едно 50 години!!! А и се използва практически къде ли не в IT устройствата. Има кодове на Reed-Solomon, Goppa, CRC и мнооого други – в конкретния случай какъв вид код са ползвали, или подобрили???

Коментар