Френско министерство възприема отворения код

Френското министерство на икономиката и финансите сключи сделка за техническа поддръжка на софтуер с отворен код в своята ИТ инфраструктура. Търгът бе спечелен от консорциум на 25 компании, които сключиха договор с държавата за срок от четири години.

Това е най-големият договор от подобен род, коментира пред Journal du Net представител на компанията Linagora – френски доставчик на ИТ услуги за потребители на софтуер с отворен код и един от участниците в консорциума.

Договорът касае поддръжката на над 200 продукта с отворен код във финансовото министерство, в което работят около 116 хиляди служители. В софтуерния списък фигурират продукти като Drupal, Open LDAP, Lemonldap, Debian, Ubuntu, CentOS, OBM, Tomcat, PostgreSQL, Apache, Nagios, Cacti, LibreOffice, PHP, Firefox и Thunderbird.

Linagora отбелязва, че френското министерство на финансите е една от правителствените организации, които са на предния фронт по използване на софтуер с отворен код в държавното управление. Министерството се доверява на бизнеса, позволявайки му да организира поддръжката на свободен и отворен софтуер, посочват от компанията.

Подобна сделка показва също така способността на малки и средни предприятия да участват в големи правителствени търгове заедно с ИТ гигантите, допълват от Linagora.

В началото на годината френското правителство сключи договор за поддръжка на софтуер с отворен код и с друг консорциум, в състава на който влизат Alter Way, Capgemini и Zenika, на стойност 2 милиона евро. През септември министър-председателят Жан-Марк Айро подписа меморандум с препоръки за използване на свободен софтуер в държавните ведомства.

Коментари по темата: „Френско министерство възприема отворения код”

добавете коментар...

  1. User

    Кой им е виновен, че са толкова бедни – я да видят ние колко сме паралии – купуваме си продукти от Майкрософт

Коментар