Расте дигиталното пиратство на книги

Нарастващата популярност на е-книгите води до увеличаване на дигиталното пиратство, алармира компанията NetNames, защитник на онлайн марките.

Експлозията на дигитални книги трансформира издателската индустрия, но има един голям проблем, който често се пренебрегва – пиратството, казва Дейвид Прайс от NetNames.

Издателите на учебници са по-податливи на пиратството, тъй като сред тяхната аудитория има повече технически компетентни потребители, смята Прайс, цитиран от британския IT Pro.

Наскоро NetNames разгледа 20 учебници от списъците с бестселъри на Amazon и установи, че всяка книга е достъпна от над 20 връзки в ebookee.org, един от многото сайтове за сваляне на файлове.

Малката целева аудитория на учебниците означава, че пиратството  може да има опустошителни последици за издателите, твърди Прайс. Като решение на проблема той предлага въвеждане на еднократни кодове за онлайн използване на е-книгите.

Юлиан Хобинс, главен съветник във Федерацията срещу софтуерните кражби (FAST), подкрепя мнението на Прайс, че пиратството е във възход.

Популярността на е-книгите е съпроводена с увеличаване на пиратството, а то изправя издателите пред битка, която вече водят музикалната и филмовата индустрия, коментира Хобинс. DRM технологията изглежда най-очевидният инструмент за защита срещу подобни нарушения, смята той.

Коментари по темата: „Расте дигиталното пиратство на книги”

добавете коментар...

  1. 007

    Гледам пълно със статии за пиратство. Какво ли не опитват да го спрат, без единствентоо дето би подействало -да си намалят драстично цените като се задоволят примерно с печалба от 300%

  2. Комбайнер

    DRM – xaxaxaxa

Коментар