Френски закон забрани сцени с насилие в нета

Във Франция излезе закон, който забранява публикуването на сцени с насилие в Интернет. Всеки потребител, който, без да е професионален журналист, пусне в Интернет видеоклип или снимка с криминално съдържание, рискува да бъде осъден на затвор до 5 години и глоба в размер на 100 хиляди долара.

С тази мярка френските власти се опитват да се преборят с феномена, наречен “happy slapping”, който се появи най-напред във Великобритания. “Happy slapping” е хулиганско развлечение на малолетни, които провокират насилие и заснемат своите действия с видеокамера, предаде Асошиейтед Прес. До момента френската полиция е регистрирала 20 подобни случая, в това число разпространяване на фотографии на групово изнасилване на момиче в Ница.

Според закона, в случай на откриване на видеоклип със сцени на насилие властите могат да изискат от сайта, на който е публикуван, да предостави данни за автора.

Френската организация “Лига Одеби”, която защитава свободата на изразяване в Интернет, смята, че законът не само ограничива свободата на французите в глобалната мрежа, но и ги лишава от възможността да разобличават жестокостта на полицията. Представители на “Лигата” отбелязаха, че излизането на закона съвпада с шестнадесет годишнината от “Деня на Родни Кинг”.

На 3 март 1991 г. полицаи от Лос Анджелис пребиха тъмнокожия автолюбител Родни Кинг на улицата. Сцената беше заснета с любителска видеокамера и предизвика протестни маршове в много градове на Съединените щати.

Коментар