Щатска компания ще съди Microsoft за „плочките”

 
       
Компания от Портланд, щата Орегон даде на съд Microsoft, обвинявайки я в нарушаване на нейни патенти за „плочковия” интерфейс, или т.нар. Live Tiles, използвани в новата операционна система Windows 8.

SurfCast твърди, че Microsoft е принудила и други разработчици да нарушат патентните й, като е поставила определени изисквания към интерфейса на приложенията в Windows Store.

Ищецът, който се явява малък разработчик на операционни системи, настоява пред съда да бъде компенсиран с все още неназована сума за нанесените щети. Компанията претендира, че са нарушени четири нейни патента, става ясно от публикация в сайта за патентни новини Priorsmart.com.

Патентованите от SurfCast технологии могат да се асоциират с Live Tiles, така че компанията има известни шансове да се стигне до дело.

Разработчикът от Портланд изчака Microsoft да пусне официално новата операционна система Windows 8 и едва тогава заяви своите претенции. Освен това SurfCast досега не е използвала спорните технологии в свои конкретни продукти, което наподобява тактика на патентен трол.
 

Коментар