Apple харчи за R&D три пъти по-малко от Microsoft

Аpple e увеличила с 40% разходите за изследвания и разработки (R&D) през финансовата 2012 г., според отчет в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

Компанията е похарчила за R&D 3,4 млрд. долара. За сравнение, през миналата финансова година тези разходи са се увеличили с 600 хиляди долара, а през 2010-та – с половин милион долара.

Очевидно, ръстът в R&D инвестициите е свързан с пускането на редица нови продукти: iPhone 5 с процесор A6, 13- и 15-инчови ноутбуци MacBook Pro с Retina дисплей, обновени iMac, Mac mini и плейъри iPod, както и два таблета – iPad mini и 9,7-инчов модел от четвърто поколение. Въпреки значителното увеличение на инвестициите в R&D, това перо все още има малък дял в разходите на Apple. През 2010 г. той е възлизал на 3% от чистите приходи от продажби, а през 2011 и 2012 е паднал до 2%, отбелязва TheVerge.

Любопитен факт също така е, че Apple харчи много по-малко за R&D от своите конкуренти. Така например, инвестициите на Microsoft в тази област възлизат на 9,8 милиарда долара през финансовата 2012 г., или три пъти повече от тези на Apple, а Google е инвестирала 5,2 млрд. долара за R&D през 2011 г., което определя делът на R&D на 15% от разходите. При Samsung делът на R&D e около 6%.

В периода 2004-2007 г. Nokia е похарчила за изследвания и разработки 17,1 милиарда евро, докато за същия период инвестициите на Apple за създаване на iPhone и iPad възлизат на 2,5 млрд. долара, по данни на Уол Стрийт Джърнъл. Същевременно, от 2004 до 2011 г. продажбите на Apple са нараснали с над 1200%, а чистите приходи – с над 9600%. Приходите на Nokia през 2011 г. пък превишават само с 31% тези отпреди 7 години.

Коментари по темата: „Apple харчи за R&D три пъти по-малко от Microsoft”

добавете коментар...

  1. :)

    Аз поне вадя някви факти (или може би митове и легенди, които за нещастие са документирани). Ти освен да говориш глупости, друго не правиш (c:

  2. до mhm

    "Смешници, но радостното е, че са тръгнали по нанадолното "
    и кво – важното е на Вуте да му е зле.
    Защо като някой се справя добре с работата и вдъхновява хората, му се радваме ако тръгне малко надолу?

  3. mhm

    Абе въобще не ми се фантазирай:) точно ти говориш митове и легенди

  4. :)

    Парите за Маркетинг на Microsoft са в пъти повече от тези на Apple. Само за некадърния си Windows 8 планират да изсипят 1 милиард. Можете да потърсите малко информация по въпроса, вместо да сипете гениални мисли.
    За Google това трудно може да се измери, просто защото те самите продават online реклама.

    Относно кражбата и патентоване на чужди идеи, г-н mhm, ще видиш голям зор да извадиш факти. Можеш да измъкнеш само градски митове и легенди, за които няма никакво документирано доказателство. Просто MS някак трябваше да оправдаят кражбата от Apple и затова две десетилетия повтарят една и съща лъжа (която очевидно се превърна в истина).
    Да, концепцията за графичния интерфейс е на Xerox, и Apple винаги са го признавали. Само, че Apple си платиха да ползват технологиите чрез една сделка, от която Xerox изкараха доста добри пари. Но, освен, че ползваха технологиите, ги и развиха изключително много. А MS просто некадърно ги изкопираха.
    В момента този подход стана изключително очеваден:
    След като гонят Джобс от Apple, той привлича инжинери от компанията към NeXT и продължава да разработва графичния интерфейс, който в момента представлява Cocoa (89-та са първите демонстрации). MS загубиха тази нишка на развитие, и се усетиха чак 2005-та, когато започнаха да правят своя версия на Cocoa, а именно WPF (2005-та му казваха Avalon). После на базата на новоизлюпената си технология направиха Silverlight, а сега и WinRT. Но, понеже винаги са пропускали същественото, така и не направиха конкурент на Cocoa. Направиха нещо, което изглежда добре за правене на прости примерчета.

    Независимо от Cocoa, от 92-ра се развива Qt – също изключително силен framework. Тук няма да навлизам в детайли, но в голяма степен се разви под шапката на Нокия. Защо го споменавам – единствения наистина смислен framework, който може да се сравнява с Cocoa.
    Лошото е, че с недъгавия Gnome осраха Linux GUI-тата жестоко.

  5. mhm

    С други думи са супер зле, само крадат чужди идеи и ги патентоват като свои! Смешници, но радостното е, че са тръгнали по нанадолното

  6. Венци

    Не с други думи Apple дават най-много пари за маркетинг, спрямо R&D

  7. :)

    С други думи, Apple имат най-висока ефективност в изследванията и разработките 🙂

Коментар