Смартфоните ще работят по-дълго на батерия

Американската компания Eta Devices разработи технология, която увеличава два пъти времето за автономна работа на мобилните устройства. Това се постига без промяна в капацитета на батерията, като вместо това са подобрени алгоритмите за консумация на енергия от компонентите.

В частност, технологията се фокусира върху усилвателя на радиосигнал, който консумира много енергия в режим на изчакване, за да бъде готов винаги да премине в активен режим. Така напразно се изразходва голямо количество енергия.

Освен това в съществуващите чипове 65% от енергията се отделя във вид на топлина, което обяснява нагряването на корпуса на мобилните устройства при предаване на големи обеми данни, например при зареждане на файлове.

В някои смартфони се използват до пет усилвателя на мощността на радиосигнала. Eta Devices обаче предлага да се използва само един усилвател, който определя количеството необходима енергия с честота 20 милиона пъти в секунда.

Технологията ще започне да се използва от следващата година, вкл. в кулите на клетъчните мрежи, които губят 67% от енергията в топлина. Според изследователите от Eta Devices – компания, свързана с Масачузетския технологичен институт, разработката ще намали консумацията на енергия с 50% и респ. ще увеличи съществено времето за автономна работа.

Коментари по темата: „Смартфоните ще работят по-дълго на батерия”

добавете коментар...

  1. hehe

    Аз моята S3-ка я зареждам има-няма веднъж седмично. Вярно е, че почти не говоря, и не играя на игрички, но фактът е, че седмица на стенд-бай изкарва, при това без да го изключвам нощем.

  2. groove

    енергийни вампири това време което ти дава производителя зависи от доста фактори които ти очевидно не спазваш.

  3. енергийни вампири

    режима на изчкаване е най-малкия проблем на смартфоните.
    Самсуняците (1, 2, 3) им дават 700 часа standby а те изкарават пряко сили два дена обикновено не докарват и до толкоз (даже от самсунг се бяха похвалили че след поредния ъпдейт, телефона изкарвал цял ден).
    Значи или производителя лъже бетер дърт циганин или просто телефона прави твърде много други неща освен тъпото прослушване и чакане.

    Но за обикновените телефони вероятно това ще има съществено подобрение, друг е въпроса дали обаче някой ще тръгне да слага нещо такова в телефон за 50 лв (които всъщност и в момента изкарват реално по 1 месец, а по спецификации им дават даже 2 месеца – 1400 часа са си 2 месеца)

Коментар