Sharp предупреди за възможен фалит

Sharp, най-големият производител на течнокристални панели, предупреди инвеститорите, че може да обяви фалит. Компанията преразгледа прогнозата си за чисти загуби през 2012 г., на базата на която изразява големи съмнения, че е способна да остане в бизнеса.

Sharp страда от спада в търсенето на течнокристални панели и от конкуренцията на корейския гигант Samsung, а опитите й да намали разходите не дават резултат.

Ръководството на компанията информира за влошена прогноза за загуби през тази година и проблеми с търсненето на финансиране. Чистата загуба на Sharp за последната финансова година ще възлезе на 5,6 млрд. долара, а привличането на заеми става все по-трудна задача.

Кредитният рейтинг на компанията бе понижен и някои големи банки отказаха въобще да водят преговори с нея за кредитиране. Акционерите също обърнаха гръб на компанията – за една година ценните й книжа поевтиняха със 75%, което превърна Sharp в най-слабия играч в индекса MSCI World (1600 компании).

По подобен начин друг японски производител на електроника, Elpida, призна за финансова несъстоятелност през февруари т.г., а няколко месеца преди да обяви фалит съобщи на инвеститорите, че се съмнява в своето бъдеще.

Текущите проблеми на Sharp са следствие от редица управленски решения. Преди няколко години ръководството на компанията заложи на течнокристалните панели и започна да инвестира в производствени мощности. Глобалният спад в търсенете на LCD панели през миналата година и конкуренцията от страна на Samsung засегнаха силно приходите на компанията, в допълнение към неблагоприятния валутен курс.

За да спаси бизнеса, ръководството на Sharp е готово на крайни мерки. Компанията обяви намерение да съкрати 10 хиляди души и размера на заплатите, както и да продаде активи. Възлагат се големи надежди на партньорството с тайванския контрактен производител Foxconn, който преди време искаше да купи 10% от компанията.

Проблемите на Sharp са симптоматични са японската хай-тек индустрия, която е изпаднала в крайно затруднено положение. Panasonic обяви загуби в размер на 9,6 млрд. долара за последната година, като превиши 30 пъти мрачните прогнози на анализаторите. Не са добри новините и от Sony, която също отчита загуби много тримесечия поред.

Анализаторите не очакват подобряване на ситуацията в близко врме. Ще продължим да четем лоши заглавия в медиите за японската високотехнологична индустрия, прогнозира анализатор от Allianz Global Investors.

Коментари по темата: „Sharp предупреди за възможен фалит”

добавете коментар...

  1. Живко

    Има решение на проблема

  2. :)

    Така е като разчитат основно да продават "на ишлеме"…реално на пазара за телевизори отдавна са изгубили войната с безумните си цени в пъти по-скъпи от конкурентите. Никой не може да ме убеди че иновациите им струват толкова пари, просто става дума за издут марж, нереални заложени печалби спрямо пазара…

Коментар