Експерти: Архаични практики спъват зелените ИТ усилия

Бизнесът губи милиони долари годишно за охлаждане на центровете за обработка на данни, според нов доклад на едно от най-авторитетните индустриални сдружения – „The Green Grid”, което насърчава добрите практики за зелени центрове за данни и е подкрепено от над 175 ИТ компании, вкл. IBM, Google, HP, Microsoft и Intel.

В доклада се твърди, че ИТ директорите са виновни за преохлаждането на сървърите, поради ”архаично” разбиране за екологичната толерантност на модерното оборудване, съобщи GreenTech.bg. Заключението е, че центровете за данни могат да работят при значително по-високи температури и влажност в сравнение със сегашната норма. Това е възможно, „без да се засягат цялостните норми за грешка на оборудването”.

Ако подобно виждане бъде разбрано, бизнесът ще спести огромни суми от сметките за енергия и ще намали сериозно въглеродните емисии.

„Общото разбиране за ИТ мрежата, сървъра и системите за съхранение на данни е, че оборудването работи в много тесни граници на външните условия. Но това е убеждение на базата на практики в центровете за обработка на данни от 1950", коментира Харкеерет Сингх, съавтор на доклада. „Тези практики са архаични, те залагат на поддържане на постоянна и тясно определена температура и влажност. На практика, модерното оборудване може да понася периоди на много по-голяма топлина и влажност без значим ефект върху нивото на грешките”, смята експертът.

Въз основа на исторически данни се твърди, че центровете за данни могат да постигнат оперативни икономии на разходи, без по същество да се засяга надеждността или наличността на услугите, чрез въвеждане на на подходящ режим за контрол на околната среда, който смекчава ефектите от краткосрочна работа при по-високи температури. Новите информационни системи могат да работят при по-високи температури с малко или дори нулево увеличение на енергопотреблението на сървърните вентилатори.

„Въпреки че все още не сме готови да се разделим напълно с механичното охлаждане, индустрията бележи постоянен напредък в намаляването на необходимостта от охлаждане, благодарение на системи за икономия, по-добро проектиране на центровете за обработка на данни и по-ефективни практики за работа”, казва Сингх. Целта в крайна сметка е премахване на механичното охлаждане и индустрията напредва бързо в тази посока.

Новият доклад идва малко след друга разработка на „Green Grid” с подробна информация относно най-добрите практики за разполагане на безплатни охладителни системи, които управляват температурите в центровете за обработка на данни чрез атмосферния въздух.

Според някои оценки, центровете за данни са виновни за един до три процента от емисиите на парникови газове в световен мащаб, а охлаждането е сред най-енергоемките аспекти на традиционната сървърна ферма. Нарастващ брой водещи ИТ фирми в момента са ангажирани с програми за подобряване на енергийната ефективност на техните центрове за данни. Целта им е да преминат изцяло към възобновяеми енергийни източници.

Коментар