Първи демонстрации на 64-битови ARM сървъри

AppliedMicro и AMD показаха за първи път работа на приложения върху платформа с 64-битови сървърни процесори ARM. На демонстрацията по време на ARM TechCon2012 бяха използвани програми с отворен код и едночипова система X-Gene на база ARMv8.

В частност, демонстрацията включваше уеб търене и значително натоварване на сървъра в среда Apache Hadoop. В сесията се включиха още компаниите Phoenix, Red Hat, Citrix, Oracle и Morgan Stanley.

Едночиповата система AppliedMicro X-Gene съдържа многоядрен процесор с архитeктура ARMv8, високопроизводителна подсистема за паметта и средства за вход/изход, вкл. мрежов интерфейс Ethernet. Твърди се, че прилагането на подобни решения в центровете за данни може съществено да понижи общата цена на притежание на ИТ инфраструктурата.

В момента ARM чиповете са най-разпространени в мобилните устройства от рода на таблети и смартфони. Архитектурата, разработвана от британския ARM Holdings, има обаче сериозни перспективи и на сървърния пазар. AMD обяви наскоро, че разработва процесори, които ще комбинират x86 и ARM изчислителни ядра.

Коментари по темата: „Първи демонстрации на 64-битови ARM сървъри”

добавете коментар...

  1. xaxa

    И естествено някакви "разбирачи" започнаха да дават акъл … за себе си нямат, но раздават. 😀

  2. Дада

    Създава се един продукт който е много добър в определена ниша и лакомията на хората веднага гледа да го набута навсякъде от където могат да извадят кинти. АРМ е ужасно слаб процесор за сървърни системи ….единственият плюс е , че нарчи ток. Само, че консумацията на ток не е първостепенна грижа на дейта центровете и сървърните помещения и не съм видял колега сисадмин да мисли green. Колкото до Hadoop-а …не бих казал , че иска много процесор за да работи ….винаги може да се пусне като сървис на някоя занимаваща се с друго машина и ARM процесорчетата да си останат за телефоните където им е мястото.

Коментар