Връчиха първите награди „Мария Кюри”

Първите лауреати на новата награда на Европейската комисия „Мария Кюри” за изключителен принос в областта на научните изследвания бяха обявени днес на церемония в Никозия, Кипър.

Тримата победители са д-р Гикас Магиоркинис от Гърция в категорията „Обещаващ талант в областта на научните изследвания”, д-р Клеър Белчър от Обединеното кралство в категорията „Популяризиране на науката” и д-р Сарит Сиван от Израел в категорията „Иновации и предприемачество”, съобщи Европейската комисия.

Над 5,75 милиарда евро ще бъдат отпуснати за програмата „Мария Кюри” през 2014-2020 г. От началото на програмата през 1996 г. благодарение на нея е оказана подкрепа за обучението, мобилността и развитието на уменията на над 65 000 изследователи.

Гикас Магиоркинис бе награден за своята работа по проследяване на начина на разпространение на вируса на хепатит C (HCV) по света. Животозастрашаващият вирус атакува черния дроб и засяга близо 150 млн. души по целия свят.

Клеър Белчър получи признание за изследванията си върху геологичното минало на Земята и неговото въздействие върху растенията и животните – въпрос, към който тя привлече вниманието на широката публика чрез редовните си изяви по телевизията и в медиите.

Сарит Сиван разработи иновативен начин за лечение на болки в кръста, причинени от износването на дисковете на гръбначния стълб.

Коментар