В САЩ ще гласуват по имейл и факс

Избирателите в американския щат Ню Джърси ще могат да гласуват за президент по имейл и дори по факс. Електронният вот беше разрешен от губернатора Ким Гуадагно, след като ураганът Санди затрудни много обикновени хора и работници от службите за спешна помощ да упражнят правото си на глас.

Въпреки огромните щети, причинени от Санди, администрацията на Ню Джърси се ангажира да отстрани пречките и да проведе открити и прозрачни избори във вторник, подобаващи на държава като САЩ, заяви Гуадагно, цитиран от The Register. Разпръснатите на различни места граждани на Ню Джърси ще получат статута на избрани избиратели извън САЩ, които имат право да гласуват по е-поща.

Схемата изисква избирателите да изтеглят и попълнят „Vote by Email” форма, да я изпратят на администрацията и ако бъдат одобрени, ще получат бюлетина за гласуване по е-поща или факс.

Спорно е дали избирателните органи в Ню Джърси имат готовност да обработят голям поток от непредвидени имейл бюлетини извън тези, които обикновено пускат гражданите с права за подобно гласуване. Евентуални неуредици могат да възникнат само при наистина голям брой електронни гласове.

Коментар