„Интернет на нещата” навлиза в бизнеса

Половината компании в глобално проучване на Forrester Consulting планират да започнат да използват решения от типа „интернет на нещата” в следващите две години. 15% от анкетираните вече са внедрили подобна технология, сочат резултатите от изследването по поръчка на Zebra Technologies.

Повечето компании (64%) са запознати с термина „интернет на нещата”. Той бе предложен от Кевин Аштън, мениджър на Proctor&Gamble, през в 1999 г. във връзка с използване на технологията RFID за оптимизация на логистичната верига на компанията.

„Интернет на нещата” e преди всичко начин за управление на предмети, които по онова време все още никой не е управлявал. Аштън е предположил, че ако компютрите могат да получават информация от предметите, а не от хората, то светът ще се промени. Общуването „машина-машина” (machine-2-machine) ще издигне взаимодействието на човека с окръжаващия го свят на ново ниво, както постепенно направи това интернет.

При липсата на единна концепция за „интернет на нещата”, 85% от анкетираните са съгласни с определението: „Интернет на нещата – това са взаимосвързани устройства, които изпращат и приемат информация едно от друго за своето име, състояние и местоположение; използвайки тази информация, човек или система може да взима по-ефективни и своевременни решения за бизнеса и да оптимизира взаимодействието с клиентите”.

Компаниите от различните региони декларират и различни намерения за използване на „интернет на нещата”. Така например, бизнесът в Северна Америка ще се стреми на първо място да увеличи контрола над логистичните вериги и да предотврати загуби, докато латиноамериканските и азиатските компании искат да повишат сигурността и нивото на обслужване на клиентите.

Когато бъде създаден универсален език за общуване на предметите, системата ще може да обедини в себе си не само устройства от една компания, но и да обменя данни между различни корпорации. Перспективите за подобна интеграция са безгранични, като се има предвид, че броят на включените към мрежата предмети вече превишава този на хората, а към 2020 г. ще достигне 50 милиарда, по данни на Cisco.

Коментар