Рекорден спад на пазара за x86 процесори

Световният пазар на процесори с архитектура x86 намаля с 9% през третото тримесечие, което e най-лошият резултат от 2001 година насам, сочи анализ на Mercury Research. Проблемите са два: неопределеното състояние на икономиката и слабото търсене на РС пазара.

Докато делът на Intel е нараснал, то AMD отстъпва. В периода юли-септември Intel е увеличила дела си от 80,6% на 83% на годишна база. AMD пък бележи спад от 18,8% на 16%. Трето място заема тайванската компания Via Technology с дял от 0,6% при x86 процесорите.

Слабите резултати на AMD се дължат на късния анонс на процесорите Trinity, които излязоха в разгара на икономическия спад и не съумяха да повишат показателите на компанията, както се очакваше. Според  Mercury Research, AMD трябва да се откаже постепенно от остарелите модели Llano, за да увеличи продажбите на Trinity.

Intel бележи ръст благодарение на процесорите от ново поколение Core с кодово име Ivy Bridge, както и в резултат на агресивната си ценова политика. Ivy Bridge за десктопи излезе през април 2012 г., а по-късно се появиха и моделите за ноутбуци.

Традиционно, третото тримесечие се счита за силно, тъй като започва училищният сезон и продажбите на компютри се увеличават. Тази година обаче Q3 се оказа пълен провал за РС индустрията – продажбите на процесори дори не достигнаха нивата от второто тримесечие на годината.

Мрачна картина на РС пазара описва и анализаторската компания IHS iSuppli. По нейни данни, продажбите на РС през настоящата година ще паднат с 1,2% до 348,7 млн. броя, като това се случва за първи път от 10 години насам.

Коментар