IE и Chrome доминират като най-бързи браузъри

Chrome, Internet Explorer, Safari и браузърът в BlackBerry OS 5  са най-бързите приложения за сърфиране на различни платформи, показват резултатите от тестове на компанията New Relic.

При платформа Windows най-бърз се оказва Internet Explorer 10, докато при Mac OS X състезанието печели Chrome 19. Тези два браузъра имат най-малко време за реакция.

Прави впечатление, че в първата десетка на най-бързите браузъри за Mac OS X не попада нито една версия на Safari – браузърът на Apple, която е разработчик и на операционната система. Липсва също Opera, като всички места са заети от различни версии на Chrome и Firefox.

Linux версията на Chrome 19 е първа в категорията настолни и мобилни компютри. При мобилните платформи номер едно по бързодействие е браузърът, вграден в операционната система BlackBerry OS 5. Осем от десетте позиции там държат различни версии на Opera Mini.

Що се отнася до популярността, първенец при Windows системите е Chrome на Google с дял от 41%. Microsoft с нейния Internet Explorer заема второ място с 35%, а трети e Firefox на Mozilla с 21%. Opera и Safari допълват Топ 5 по популярност с 2% и 1% съответно.

При Mac платформата очаквано най-популярен е епълският Safari, който има дял от 61%. На второ място е Chrome с 21%, а трети е Firefox с дял от 18%.

Най-популярен на лаптопи/десктопи е Chrome (39%), а при мобилните платформи безусловен лидер е Safari, който има 87% дял. Делът на най-близкия конкурент – Opera е само 6%.

New Relic обработва всяка минута по над 1 милион посещения на интернет страници и над 40 милиарда месечно, по данни от компанията.

Коментари по темата: „IE и Chrome доминират като най-бързи браузъри”

добавете коментар...

  1. БМ

    Тази статия ми се струва доста недостоверна. НЕ бих казал, че IE има някакви други достойнства, освен че идва заедно с Уиндоус. А да се говори за бързодействие при IE според мен е смешно.
    Също така не знам кога Хром натрупа такъв дял. Доскоро беше някакви мижави едноцифрени %. А като видя % на Сафари при мобилните платформи ми се струва че това проучване е валидно за САЩ, а не за Европа или света.

  2. IE

    Безпорно под Windows 8, Internet Explorer е по – бърз от останалите но пък има някои други неприятни недостатъци

  3. Zapoznat

    Много ми е интересно, кой е поръчал това проучване и колко струва 🙂
    И сами можем да си отговорим на въпроса 🙂

  4. z

    при мен няма проблеми под линукс

  5. Вальо

    Хром много се насира под линукс!

Коментар