Apple взе патента за заоблен правоъгълник

Apple получи дългоочаквания патент за дизайн на устройство с контур във формата на правоъгълник със заоблени ъгли. Документът бе издаден от бюрото по патенти и търговски марки на САЩ. Формулировката е много широка и касае практически всички таблети. Не е ясно обаче дали новият патент ще даде предимство на Apple в делото срещу Samsung, съобщи arstechnica.com.


Дизайнът на таблет с корпус във формата на правоъгълник със заоблени ъгли (очертан с непрекъсната линия) вече е интелектулана собственост на Apple

И досега компанията притежаваше патенти за дизайн на таблети, в които освен „правоъгълник” и „закръглени ъгли" фигурираха и други елементи от дизайна като бутон „Home". Новият патент игнорира тази „частност” – в него се говори само за контурите на таблета.

Съгласно публикуването изображение, Apple има права върху контура, означен с непрекъсната линия, докато пунктираната линия се отнася до незначителни елементи. По такъв начин оформлението на фронталния панел може да бъде произволно, но главното е правоъгълният контур със заоблени ъгли, който вече принадлежи на Apple.

Според някои експерти, подобен дизайнерски патент дава изключителното право на Apple върху формата на функционален обект, така че 3-та страна не може да направи друго устройство с идентичен външен вид. Подобни патенти имат Microsoft за Xbox, Джордж Лукас за Йода и др.

по темата: „Apple взе патента за заоблен правоъгълник”

добавете коментар...

  1. 6KO

    Аз пък ще взема патент за една салата – една голяма , дълга и дебела краставица , плюс два домата – и двете ненарязани.С нея черпя всеки патентоващ глупости , и очевидни , известни отдавна неща…Но не за ядене…

  2. :)

    Докторе, тук няма как да се съглася. Патентът има основно картинки и препратки към други патенти и документи. Адвокатите може да се ебават с текстовете и да кълчат думички, но картинките са им извън обхвата.
    Патенти, които защитават формата и вида на конкретни продукти се издават непрекъснато. И Samsung, и Nokia, и други производители на телефони, имат подобни патенти. Всъщност, това правят и производители на автомобили, или ако щете козметични компании, защитават определени форми, опаковки и т.н., които отличават продуктите им от конкурентните.

  3. Huffin

    Ето тук има интересни тълкувания
    http://www.huffingtonpost.com/2012/11/08/apple-rounded-rectangle-patent-ipad_n_2092439.html
    Патентната система е голяма каша, както и цялата световна финансова система в момента. Криза и в двете. Чакат се големи промени. Епъл както нямат заводи и собствено производство, а само интелектуална собственост, може да изгорят

  4. Doctora

    Ще се види какво ще стане след време – дали Епъл ще извлече ползи от този патент, скоро ще си проличи. Това обаче са сложни материи, които се решават в съда и пак остават спорни. Всеки сега може да си тълкува както му е изгодно, вклйчително и да се спекулира

  5. :)

    http://assets.sbnation.com/assets/1701443/USD670286S1.pdf

    Вземете си оправете статията, патентът е кратък и доста ясен. Покрива дизайна на iPad 1 и 2 (това се вижда по страничния профил показан в патента). Дори дизайнът на iPad 3 и 4 не е покрит от този патент.

    Ша ма извиняате за глупавия въпрос, ама толкова ли нямате време да проверите твърдения преди да ги преписвате? Особено за патентите е лесно. Да, някои са доста дълги, и изискват четене, ама този е супер кратък: 1 страничка текст, после един куп референции към други документи и патенти (които можете да презскочите). След това са следват един куп схеми, които са част от патента. Т.е. патентът е издаден за устройство, което отговаря на ВСИЧКИ схеми, не на избрано подмножество.

  6. NoApple

    Отврат! Но и самото законодателство е не по-малко отврат от Apple, понеже им позволяват да патентоват такива тривиални и очевидни глупости.

    Сега би трябвало в следващите дела-сапунки на Apple американското "право"-съдие да осъди всички фирми произвеждащи таблети да дадат по най-малко 1 милиард долара на Apple за феноменално уникалния дизайн, който били патентовали – "заоблен правоъгълник"…

    за назидание, че не са произвели своите таблети в триъгълна или пък кръгла форма примерно…, или пък в заострена като бръснач правоъгълна форма,

    а са дръзнали да направят таблетите си в уникалната, не-очевидна, не-тривиална, необичайна, гениална, най-най-стивджобска, най-най-феноменална, най-най-прекрасна на света, и т.н. форма – изключително притежание само и единствено само на най-най-най иновационната и Убава фирма – …"заоблен правоъгълник".

    Не каква де е форма, а: ЗАОБЛЕН ПРАВОЪГЪЛНИК!
    ЗАОБЛЕН ПРАВОЪГЪЛНИК!
    ЗАОБЛЕН!
    ПРАВОЪГЪЛНИК!

    Не биха ми липсвали търговските марки на Apple, ако вече ги няма на пазара…

  7. ceco

    Даааа, малко нагличко е действително……

  8. Иванчо

    Крайно време е потребителите да накажат тази нагла фирма – не купувайте и не ползвайте абсолютно нищо от Apple.

  9. 5ко

    Аз ще патентовам човешките крайници.
    Така всеки, който има нахалството да притежава ръце и крака, ще трябва да ми плаща.

Коментар