Глобул обяви 20,9% спад на приходите

През третото тримесечие на 2012 г. общите приходи на Глобул са намалели с 20,9% в сравнение със същия период на миналата година и възлизат на 85,9 милиона евро, показват финансовите резултати на OTE Group.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации е намаляла със 17,3% до 34 милиона евро, сочи отчетът, разпространен днес от компанията.

Спадът се дължи на рязкото намаление на цените за терминиране, въведено от регулатора от 1 юли, както и на промяната в счетоводната политика нa компанията, въведена през септември 2012 г. с цел хармонизация с практиките в ОТЕ Group. Ако не се вземат предвид тези два фактора, приходите на Глобул отбелязват ръст от 1,8% за тримесечието, твърдят от оператора.

Клиентите на Глобул са се увеличили с 6,6% през третото тримесечие на годината и достигат 4,4 милиона.  Броят на клиентите на абонаментните програми на Глобул е нараснал до над 2,7 милиона, като в края на септември те са със 7,8% повече в сравнение с миналата година, или около 62% от всички клиенти на оператора. Броят на потребителите на предплатени услуги на компанията също е  нараснал – с 4,8% за третото тримесечие на годината.

Продължава и ръстът на абонатите на фиксираните услуги на Глобул. В края на тримесечието те наброяват над 210 000, а абонатите на услугите за мобилен пренос на данни са се увеличили с над 95% спрямо същия период на миналата година.

Средното месечно потребление на един потребител за периода продължава да расте и достига 156 минути или с 3% повече от третото тримесечие на 2011 г., докато средният приход от един потребител е намалял с около 30% до 11,30 лв. 

Коментар