Нов Itanium 9500 удвоява производителността

Нови процесори от серията Itanium 9500 на Intel предлагат два пъти по-висока производителност спрямо предишното поколение чипове, съобщи компанията. Itanium 9500 е насочен към критично важни приложения за бизнес анализи, бази данни и мащабни ERP, CRM и SCM (управление на веригата за доставки) апликации.

       
Intel Itanium 9500 стъпва на нова архитектура и има повече ядра, за да увеличи двойно производителността        

Индустрии като космонавтика, енергетика, природни науки и телекомуникации ще могат да се възползват от големия скок в производителността и повишената надеждност на новия процесор.

Itanium 9500 съдържа 3,1 милиарда транзистора, което го превръща в най-усъвършенстваният процесор със стандартно приложение към момента, твърди Intel. Чипът поддържа до два пъти повече ядра (8 вместо 4) в сравнение с предишното поколение процесори, съхранява до 54 MB „on-die” памет и поддържа до 2 TB нисковолтови DIMM в 4-цокълна конфигурация.

Скоростта на процесора е увеличена с 40%, в сравнение с предишното поколение чипове, при по-нискоенергийни конфигурации. Параметрите на процесора варират от 1,73 GHz и захранване 130 вата до 2,53 GHz при ниво на захранване 170 вата.

През 2010 година Intel представи обща платформена стратегия, която позволява процесорите Itanium и Xeon да използват едни и същи компоненти, вкл. чипсети и памет. В следващото поколение Itanium с кодово име Kittson компанията ще приложи иновативен модулен модел за разработка (Modular Development Model), който ще разшири стратегията за общата платформа чрез споделяне на елементи на дизайна и съвместимост на цоклите на ниво силиций.

Резултатът за Intel ще бъде един дори по-устойчив път за налагане на процесорите Itanium на пазара. В допълнение, производителите на оригинално оборудване (OEMs) ще могат да разработват една единствена платформа за дънни платки и за двете архитектури.

Процесорите Itanium получават подкрепа от индустрията, вкл. от производители като Bull, Hitachi, HP, Inspur и NEC. Корпоративни приложения, разчитащи на характеристиките на Itanium, се предлагат от множество разработчици, сред които Oracle, SAP, SAS, Sybase и Temenos.

Серията Itanium 9500 вече е достъпна на пазара, като цените на различните процесори са в диапазона от $1350 до $4650 за количества по 1000 броя. 

Коментар