ARM атакува „свещената крава” – закона на Мур

Изпълнителният директор на ARM Holdings – британска компания, която разработва дизайна на ARM чиповете, използвани масово в смартфони и таблети – атакува за пореден път закона на Мур, считан за „свещена крава” в полупроводниковата индустрия.

Не за първи път Уорън Ийст прави гръмки изявления за бъдещето на компютърните технологии. Последната му изява бе в интервю за MIT Technology Review, в което Ийст заяви, че енергийната ефективност е това, което има значение както в телефоните, така и в центровете за данни.

Според него, създаването на по-сложни и с по-голяма консумация процесори в съответствие със закона на Мур ще ограничи броя на чиповете, които могат да се поместят в определено пространство. Съгласно закона на Мур, дефиниран от съоснователя на Intel Гордън Мур, на всеки 18-24 месеца броят на транзисторите в чипа се удвоява. Intel разработва чипове с x86 архитектура и твърди, че ARM не може да изпълнява сложни задачи, изискващи висока производителност.

Не така обаче мисли Уорън Ийст. Според него, чиповете ARM могат да се ускорят, като се повиши енергийната консумация. На този етап думите на Ийст са по-скоро теория. Едва ли компютри от рода на лаптопа Chromebook, който стъпва на ARM, ще накарат Гордън Мур да преосмисли своя закон.

Индустрията обаче се съобразява с бързото развитие на чиповете ARM. Дори Microsoft вече се съмнява, че производителността на процесора има първостепенно значение. Компанията разработи първата си ARM-съвместима операционна система Windows RT и таблета Surface RT, едновременно с x86-ориентираната Windows 8.

Все повече производители се насочват и към създаване на ARM-базирани сървъри за използване в центровете за данни. AMD, вторият по големина разработчик на x86 процесори, обяви наскоро, че планира да създаде чип, който комбинира и двете архитектури – x86 и ARM.

Коментари по темата: „ARM атакува „свещената крава” – закона на Мур”

добавете коментар...

  1. Иван

    Ей”дфс”не се заяждай с “наблюдател”,личи си,че наистина разбира повече от теб!Замисли се върху каква платформа е изграден Android-а и върху каква платформа е “Sence” на HTC!Замисли се защо всеки оплюва Windows-a с големите си и тежки програми и защи при Linux e точно обратното!Чети преди да дрънкаш глупости и да нападаш хората!

  2. дфс

    Въпросче: Андроид насмогва ли? А когато не е оригиналната версия ot Google?
    Имаш ли предствава, че HTC са отказали да си обновяват телефоните с версия 4.1 понеже имали само 512MB?!
    Аман от разбирачи с капаци!

  3. Наблюдател

    Колкото и високопроизводителен хардуер да създадеш, M$ ще намери начин да го затлачи…

    Преди време един 16MHz-ов 386 с 4MB памет и WfW с Netscape Navigator (защото "визионерът" Били беше проспал навлизането на Интернет) и Word 2.0 вършеше същото, за което днес се задъхват многоядрени системи…

    Та и ARM не могат да насмогнат на безхаберното прахосване на ресурси от Windows RT…

Коментар