Западът преувеличава с пиратството, твърди Китай

Висш представител на властта в Китай определи като преувеличени твърденията на Запада за степента на пиратство в страната. На конгреса на Комунистическата партия шефът на службата за интелектуална собственост Тян Липу заяви, че ако проблемът действително е толкова остър, както го описват западните медии, то големи компании като Apple няма да произвеждат в Китай.

„Китай има слаба репутация отвъд океана. Хората чуват „Китай” и веднага си мислят за пиратство и фалшификати. Не опровергаваме този факт, но се борим срещу него”, коментира Липу, цитиран от electronista.com.

Повечето продукти на Apple се произвеждат в Китай и това е възможно, благодарение на условията, предоставени на западните инвеститори, допълва Липу.

Според Microsoft и други участници в Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA), нивото на пиратство в Китай достига 80%. Международният алианс за интелектуална собственост (IIPA) твърди, че американският бизнес губи годишно по $14 млрд., заради софтуерното пиратство.

По думите на Липу, тези цифри не са верни. Според него, Китай е най-големият платец на всевъзможни отчисления и такси на притежателите на авторски права, както и един от най-големите купувач на лицензен софтуер. Правителствените офиси, банките, застрахователните компании, фирмите – всички те ползват легален софтуер, допълва Липу.

Коментар