HTC ще плаща по $7 на Apple за всеки смартфон

Тайванският производител HTC ще плаща средно по 7 долара на Apple за всеки продаден смартфон, твърдят анализатори. Двете компании обявиха по-рано лицензионно споразумение, което прекратява всички съдебни спорове помежду им.

Според Шоу Ву от Sterne Agee, сделката ще осигури на Apple между 6 и 8 долара чиста печалба от всеки продаден смартфон с марката на HTC. Очаква се тайванската компания да продаде 30-35 млн. броя смартфони през следващата година, което означава $180-280 млн. приходи за нейния конкурент от Купертино, съобщи AppleInsider.com.

И ако за друга компания подобни постъпления са жизнено важни, то за Apple сумата е нищожна – прогнозираната чиста печалба на компанията за 2013 година възлиза на 48 милиарда долара.

HTC ще плаща лицензионни такси, тъй като използва в своите продукти уникални разработки на Apple. В допълнение, компанията плаща по 5 долара от всеки продаден Android смартфон и на Microsoft, която пък има патенти върху технологии, ползвани в гугълската ОС.

Apple може да сключи подобни споразумения с още два свои конкурента – Samsung и Motorola, прогнозира Шоу Ву. Преди iPhone и iPad нямаше продукти, които са близки до тяхната функционалност и външен вид, коментира анализаторът. Според него, всеки съвременен смартфон и таблет е изпълнен по принципите, заложени от Apple, и компанията трябва да бъде компенсирана за това.

Коментари по темата: „HTC ще плаща по $7 на Apple за всеки смартфон”

добавете коментар...

  1. :)

    Няма патент от типа на "Правоъгълна форма със заоблени краища".

    Лично четох "обвинения" патент, текстът е доста кратък, и съдържа изключително детайлни схеми на iPad 1.

    Аре да не се правите на големи разбирачи с четене на жълтата IT преса, а да си проверявате фактите.

    Всъщност, съвременния вид на смартфоните, както и начинът на взаимодействие с тях, беше дефиниран от Apple. Това вече е неоспорим факт, всъщност.

    Толкова сте окьоравяли от омраза срещу Apple и безумна любоффф по Samsung, че не виждате как самите Samsung доста ефективно унищожават другите играчи на пазара на Android, и то не с качество. Това, както се сещате, не намалява моя избор, защото аз съм го направил. Намалява избора и разнообразето на Андроид устройства. HTC, LG и прочее не са зле заради Apple, вервайте ми.

    В този ред на мисли, повечето ми приятели ползващи Андроид са на мнение, че класическия Android интерфейс е по-добър и значително по-бързо реагира при работа спрямо този на Galaxy фамилията (примерно SIII).

  2. .

    Става въпрос за патенти от типа на "Правоъгълна форма със заоблени краища".

  3. Blah

    "всеки съвременен смартфон и таблет е изпълнен по принципите, заложени от Apple" – това не е точно така. 🙂

Коментар