Стивън Синофски напуска Microsoft

Една от знаковите личности на Microsoft – шефът на подразделението за Windows Стивън Синофски напуска компанията. Неговите функции поема корпоративният вицепрезидент Джули Ларсон Грийн.

Официалното съобщение от Microsoft гласи, че двете страни се разделят по взаимно съгласие. Според публикация в All Things Digital, напоследък отношенията между Синофски и останалите топ мениджъри в корпорацията са били напрегнати.

Синофски, от своя страна, твърди, че е взел решението за напускане на компанията самостоятелно. В писмо до служителите на Microsoft той посочва, че след пускане на толкова значими продукти като Windows 8 и Surface, може със спокойна душа да приключи работата си в Microsoft, където прекара 23 години, и да потърси нови възможности.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър благодари на Синофски за отличната работа. Любопитен факт е, че Синофски се считаше за един от главните претенденти за поста на Балмър, а в медиите се прокрадват информации, че отношенията между двамата са били доста хладни.

Подразделението за Windows, ръководено от Синофски се сблъска с проблемите на РС пазара, породени от таблетите. По данни на Gartner, през третото тримесечие на 2012 г. продажбите на РС са паднали с 8,3% до 87,5 млн. броя. Приходите на Microsoft от Windows са намалели за една година с 33% до 3,24 млрд. долара, докато анализаторите очакваха 3,64 млрд. долара.

Джули Ларсон Грийн, която ще заеме мястото на Синофски, работи в Microsoft от 1993 г. и има участие в разработките на някои популярни продукти като Internet Explorer, Microsoft Office и други. За продажбите на Windows ще отговаря финансовият директор Тами Релър, пряко подчинен на Стив Балмър.

Коментар