Работата от вкъщи не винаги е най-доброто решение

Работата от вкъщи може да изглежда практична и харесвана възможност за българските служители, които искат да намалят ежедневните си пътувания до работното място и да отделят повече време за личния си живот. Често обаче те са разсейвани от децата или от членовете на семейството, които искат внимание, показват резултатите от глобално проучване на Регус.

Но това съвсем не е единствената пречка: лошата стойка, която е резултат от работата в непригодна за работа домашна обстановка (и която засяга един от всеки петима работещи) може да доведе до сериозни проблеми със здравето по-късно. Лошите интернет връзки, липсата на достъп до офис оборудване и дори понякога домашните любимци също се цитират като причини, които понижават продуктивността на работещите от вкъщи.

Според компанията, работата в професионална среда в близост до дома е за предпочитане пред работата вкъщи, с оглед избягване на напрежение в семейството, изграждане на професионален имидж и подобряване на общата продуктивност.

За българските служители трите най-важни проблема, свързани с работата от вкъщи, са: деца или семейство (58%), трудности с концентрацията върху проблемите на работата (44%) и липса на достъп до работни документи с важна информация (43%).

Налице са също така някои важни въпроси по отношение на здравето: 21% от анкетираните се оплакват от лоша стойка вследствие на работата в непригодни домашни офиси, което може да доведе до травми и постоянни увреждания. Липсата на офис оборудване също е проблем за една пета от анкетираните (21%).

В допълнение към резултатите от анкетата Регус прибавя и твърденията на някои работещи от вкъщи служители, че се чувстват самотни, отчуждени и изолирани от колегите си. Непосредственото директно общуване също така играе важна роля за осигуряване на промоции за служителите, тъй като се случва понякога работещите от вкъщи да са пренебрегвани, дори в компании, които активно насърчават персонала си да работи от вкъщи.

Коментар