IFPI отчете $4,5 млрд. инвестиции в нова музика

Звукозаписните компании остават основните инвеститори в изпълнителите и поддържат нивото на разходи за A&R (нови артисти и репертоар), въпреки намаляващите общи приходи през последните години.

       
         

Лейбълите са похарчили $2,7 млрд. през 2011 г., което е по-ниско като стойност само в сравнение с 2008 г. ($2,8 млрд.), независимо от общото намаление с 16% на глобалната търговска стойност на индустрията за същия период. Приходите от инвестиции в A&R са се увеличили от 15 до 16% между 2008 г. и 2011 г., сочи годишният доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

В глобален мащаб музикалните компании инвестират по-голям дял от приходите си в A&R, отколкото повечето сектори в проучвания и развитие (R&D). Сравненията показват по-големи инвестиции за бъдещо развитие при музикалната индустрия, в сравнение с други бизнес сектори, вкл. софтуерната и компютърната индустрия (9,6%) или сектор фармацевтика и биотехнологии  (15,3%). Сравненията се базират на Съпоставителен анализ на Европейската комисия за вложените инвестиции в индустриални изследвания и развитие през 2011г.

Две нови изследвания, проведени във Великобритания и Германия през 2012 г. показват, че повече от 70% от независимите артисти се стремят да подпишат договор със звукозаписна компания, разбирайки осезаемата полза от звукозаписната компания на пазара. Повече от  5 000 са изпълнителите, подписали договори с големите музикални компании и десетки хиляди – с множеството независими лейбъли. Един от всеки четири от тях е ново попълнение.

Коментар