Принтер изтрива напечатан документ

 
       
         
Toshiba пусна принтер с възможност за изтриване на вече отпечатан текст с цел повторна употреба на хартията. Устройството използва специален тонер и допълнително оборудване, което изтрива отпечатания документ чрез топлина.

Принтерът преглежда автоматично листовете хартия, като игнорира увредените и изчиства само тези, които могат да се ползват повторно, съобщи e.nikkei.com. Напечатаният текст се сканира и съхранява на сървър, преди да бъде изтрит. Специалният тонер е разработен от компанията Pilot Corp.

Разработчикът твърди, че един лист хартия може да се използва до пет пъти. Не се препоръчва обаче изтриване на документи, които представляват ценност или са с гриф „строго секретно”, тъй като текстът не се изтрива напълно и може да бъде възстановен със специална техника.  

Продажбите на новото устройство ще започнат през февруари следващата година. Потребителите ще могат да печатат документи само със синьо мастило. Цената на принтера е около $17,5 хиляди, а Toshiba очаква да продаде 30 000 устройства в рамките на три години на корпорации и правителствени организации по целия свят.
 

Коментар