Потребителите подценяват риска от Wi-Fi

Вероятността потребителите да станат жертва на кибер престъпление в интернет е много по-голяма, отколкото тази да прихванат компютърни вируси от преносими носители на данни (оптични дискове или USB устройства), твърди проучване на „О+К Рисърч” по поръчка на Лаборатория Касперски.

Освен от кибер заплахите потребителите изразяват безпокойство по повод нерегламентирания достъп до лични данни и до устройствата, на които те се съхраняват. Според проучването, този проблем засяга 14% от потребителите на настолни и преносими компютри, 12% от собствениците на таблети и 10% от интервюираните собственици на смартфони.

Нерегламентираният достъп до лични данни не винаги е причинен от вирус; не по-малко вероятно е виновникът може да се окаже прекалено любопитен колега или абсолютно непознат човек, намерил изгубеното устройство. Поради това най-ефективната мярка за сигурност е криптирането на всички файлове с чувствителна информация.

Друг сравнително широкоразпространен метод за кражба на потребителски данни е прихващането на данни през безжични мрежи, по-специално Wi-Fi. Понастоящем много кафенета, ресторанти и други обществени зони предлагат безплатен интернет, който рядко е защитен с парола или криптиран. Това означава, че всеки може да използва подобен тип мрежи. Същевременно прихващането и анализа на трафика по такива мрежи е сравнително лесна задача за кибер престъпниците.

„О+К Рисърч” открива, че 46% от потребителите на смартфони и 48% от собствениците на таблети използват незащитени обществени мрежи. 29% от собствениците на лаптопи също използват безплатен Wi-Fi достъп. Освен това близо половината от участниците в проучването използват тези мрежи ежедневно или поне 2-3 пъти седмично.

Тази доста тревожна статистика демонстрира, че потребителите явно подценяват опасностите, свързани с Wi-Fi. Що се отнася до безжичните мрежи, заплахата от прихващане на данните може да се избегне много лесно чрез използване единствено на защитени места с безжичен интернет достъп.

Защитата на личните данни изисква не просто една стандартна защита срещу зловреден софтуер, а комплексно решение, което комбинира защита на обмяната на данни през интернет и на финансовите транзакции и освен това блокиране заразени и свързани с измами интернет страници.

Коментар