Dell с рязък спад на печалбата

Американският производител Dell обяви 47% спад на печалбата през третото финансово тримесечие, в резултат на слабото търсене на компютри от страна на корпорациите и продължаващия преход към мобилни технологии.

       
         

Чистата печалба на компанията за периода, приключил на 2 ноември, възлиза на 475 млн. долара, или 27 цента на акция, в сравнение с 893 млн. долара, или 49 цента на акция година по-рано. Приходите на Dell са намалели с 11% до 13,7 млрд. долара, при прогноза за спад от 13,9 млрд. долара.

19% е спадът при настолните компютри и лаптопи, продажбите от които носят 6,65 млрд. долара на Dell през отчетния период. Същевременно, световният РС пазар намаля с 8,3% през третото тримесечие, по данни на Gartner.

Подразделението за сървъри и мрежово оборудване отчита приходи в размер на 2,32 млрд. долара, бележейки ръст от 11% на годишна база. Ръстът на приходите от сървъри за облачни приложения е 126%.

Dell се опитва да намали своята зависимост от бизнеса с персонални компютри, като се насочва към корпоративните центрове за данни. В последните три години компанията извърши 17 поглъщания на обща сума 12,7 млрд. долара.

Приходите от продажби на корпоративни решения на Dell нарастват през отчетния период с 3% до 4,8 млрд. долара.

Dell очаква приходи в размер на 14-14,4 млрд. долара през четвъртото финансово тримесечие, докато година по-рано отчете 16 млрд. долара. Уол Стрийт прогнозира резултат от 14,5 млрд. долара за тексаската компания в периода ноември-януари.

Коментар